Zuivel vervangen

Scroll direct naar

    Kaas, yoghurt, koffiemelk, slagroom en boter, we zijn er gek op! We hebben ons hele leven de tijd gehad om te wennen aan zuivelproducten en ervan te gaan houden, terwijl ons constant werd verteld hoe belangrijk en gezond het wel niet is. Het goede nieuws is dat alle zuivelproducten tegenwoordig makkelijk te vervangen zijn en de plantaardige alternatieven voor zuivel met het jaar beter worden! Op deze pagina deel een paar van mijn favoriete zuivelvervangers!

    Herinner me even: waarom wil ik zuivel vervangen?

    Melk is niet goed voor elk

    Door middel van miljardencampagnes als Melk: de witte motor en Melk is goed voor elk, gesubsidieerd door de overheid, is het idee dat melk goed voor ons is er behoorlijk ingestampt. Het is namelijk vooral goed geweest voor de Nederlandse economie, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Consumptie van zuivel leidt namelijk tot een significant hogere kans op vroegtijdige sterfte, verschillende vormen van kanker, Parkinson, verstoorde hormoonhuishouding en acné. Lees hier meer over het effect van zuivel op je gezondheid.

    Moederverdriet

    De zuivelindustrie is misschien wel de meest brute, dieronvriendelijke industrie die er is. Koeien geven namelijk niet zomaar melk, moeders geven melk. Om een koe melk te laten geven, moet zij constant zwanger gehouden worden en elk jaar een kind krijgen, die vervolgens direct bij haar wordt weggehaald zodat hij de melk van zijn moeder niet opdrinkt. Die willen wij namelijk! Het kalf wordt geslacht, de moeder wordt opnieuw geïnsemineerd en na vijf opeenvolgende zwangerschappen is ook de moeder helemaal op. Haar productiviteit loopt achteruit en ook zij wordt geslacht. Bovendien is het ook gewoon bizar om na je kindertijd nog steeds de borstmelk van iemand anders z’n moeder te blijven drinken, die trouwens niet eens dezelfde diersoort is…

    Niet overtuigd? Lees hier meer over de zuivel- en kalfsvleesindustrie en bekijk vooral ook even de filmpjes.

    Doei Amazone

    Tot slot is de zuivelindustrie één van de meest verwoestende industrieën. Zo’n 80 procent van de kaalslag van de Amazone is te wijten aan de toename van het aantal runderen voor zuivel en rundvlees. Niet alleen hebben de runderen enorm veel ruimte nodig, ook eten ze enorme hoeveelheden eiwitrijk krachtvoer, zoals soja. Grote stukken Amazone worden gekapt om soja te verbouwen, waarvan ruim 90 procent wordt gevoerd aan vee. De sojaproducten die wij zelf consumeren zijn hier niet schuldig aan, want die soja wordt verbouwd in Europa en Noord-Amerika, waar het niet bijdraagt aan ontbossing. Tot slot zijn experts het er ook over eens dat het mijden van zuivel en vlees het beste is dat je kunt doen voor het klimaat. Lees hier meer over de enorme impact van zuivel en vlees op de natuur en het klimaat.

    Zuivel vervangen

    Okee, nu we weer helder hebben waarom we zuivel willen vervangen, gaan we bekijken hoe we dat kunnen doen. Belangrijk om te onthouden is dat een plantaardig alternatief vrijwel nooit exact hetzelfde is. Soms moet je even wennen aan een nét andere smaak of textuur, maar dat is echt tijdelijk. Binnen de kortste keren ben je eraan gewend, weet je niet meer hoe het zuivelproduct ook alweer smaakte en vind je het plantaardige alternatief net zo lekker. En onthoud vooral waarvoor je het doet: hoe erg je ook denkt dat je kaas mist, het kan nooit erger zijn dan het gemis tussen een moeder en haar kind.  

    Kaas vervangen

    Laten we beginnen met wat voor veel mensen het moeilijkst lijkt: kaas. Ik hoor vaak dat mensen “nooit helemaal vegan zouden kunnen eten vanwege de kaas”. Gelukkig zijn er tegenwoordig waanzinnige plantaardige alternatieven voor kaas en ze worden met het jaar beter!

    Plantaardige borrelplank

    Vegan borrelplank maken? Serveer naast deze plantaardige borrelkaasjes ook medjoul dadels, trossen met grote druiven, een dadel-, vijgen- of notenbroodjes, walnoten en toastjes of brood met vegan spreads en dips! In dit artikel heb ik mijn tips voor de lekkerste vegan borrelplank / kaasplank op een rijtje gezet. 

    • Max & Bien: Ik was echt blown-away van de producten van Max & Bien. In 2020 wonnen zij de Vegan Cheese Award op VeggieWorld en dat is niet voor niets. Hun kazen smaken nog beter dan dat ze eruitzien op een kaasplankje. Blauwe kaas (absolute dikke vette favoriet), geitenkaas, komijnkaas, mosterdkaas, gerookte kaas, knoflook-peperkaas, Parmezaan en een waanzinnige kaasfondue die je alleen maar hoeft op te warmen. Hun producten zijn te vinden in verschillende winkels in Amsterdam en Utrecht, of online te bestellen. Check het hier!
    • Willicroft: De eerste volledig plantaardige kaaswinkel van Nederland, te vinden in Amsterdam. Naast hun eigen This-Is-Not kaasfondue, truffelsaus (mijn favoriet!!), kaassaus en Parmezaan verkopen ze ook de producten van andere befaamde vegan kaasmakers zoals Petit Veganne, Fermaggio, Max & Bien, Watson en Rosie & Riffy. Ga vooral eens langs in de winkel om van alles te proeven, of bestel ze thuis via de webshop!
    • Het razendpopulaire restaurant én vegan kaasmakerij Mr & Mrs Watson uit Amsterdam heeft ook een ruim aanbod, waarvan de aged camemberti en de komijn mijn favorieten zijn!
    • Nature & Moi Camembert “ Le Coeur Fleuri” (Albert Heijn, Jumbo, Plus): Mooi kaasje en smaakt echt goed. Zo blij dat dit nu gewoon bij de grote supermarkten ligt!
    • Amandel-kruidenrol van Trendfood vital (Albert Heijn): Lekker smeuïg! Doet denken aan geitenkaas, met een kruidenjasje - aldus Albert Heijn. Ik vind 'm lekker! (zie foto's hieronder). 
    • Bedda kruidenrol in de smaken paprika en zwarte peper (Jumbo). Vergelijkbaar met de kruidenrol van Trendfood. 
    • Ekoplaza: Heb je een Ekoplaza in de buurt? Daar hebben ze ook een ruim assortiment aan vegan kazen, waaronder een paar borrelkazen van bijvoorbeeld Fermé of Charly’s All is Fair.
    • Violife Original Flavour Block (Albert Heijn, Jumbo). Smaakt naar zachte, jonge kaas.

    Hieronder zie je op v.l.n.r.: Kaasplank (Max & Bien), blauwe kaas (Max & Bien), producten van Willicroft, aged kaasplankje van Mr & Mrs Watson, aged camembert van Rosie & Riffy, kaasjes van Fermaggio, de camembert van Nature & Moi en de amandel-kruidenrol. De laatste twee te krijgen bij Albert Heijn. 

    Om (van) te smelten

    Tegenwoordig heeft elke grote supermarkt wel minimaal één plantaardige kaas die goed smelt! Hiermee maak ik bijvoorbeeld vegan lasagne, Zuid-Afrikaanse bobotie, zoete aardappel-prei gratin, pizza(bites), tosti’s en quesadilla’s.

    • Violife slices (Albert Heijn, Jumbo): top voor tosti’s, kaasbroodjes, burgers, etc. Ongesmolten op een ouderwets broodje kaas vind ik ‘m minder.
    • Violife mozzarella flavour geraspt (Albert Heijn, Jumbo): geraspte kaas, ideal voor lasagna, pizza en quesadillas.
    • Wilmersburger (Jumbo, Deen): plakjes of geraspt.
    • Nature & Moi (Plus, Albert Heijn, Jumbo): Naast vegan kaasplakjes in de smaken geitenkaas, mozzarella, cheddar, peper en tomaat, ook vegan kaasrasp in de smaken classic, Tex Mex en mozzarella.
    Mijn recept voor vegan lasagne met plantaardige kaas van Violife

    Mijn recept voor vegan lasagne met plantaardige kaas van Violife

    Plantaardige yog(hurt) / kwark

    Vroeger at ik iedere dag een bak kwark. Want eiwitten, dacht ik… tegenwoordig heb ik iets beters: plantaardige yoghurt! Ze zijn er tegenwoordig in allerlei smaken en van A-merken tot huismerken. Het zijn er te veel om hier op te noemen en smaken verschillen, dus probeer ze vooral allemaal uit op zoek naar jouw favoriete yog!

    De plantaardige yogs van de merken Abbot Kinney's en Alpro blijven echter verreweg mijn favoriet. Abbot Kinney's had laatst trouwens een supertoffe campagne toen zij door de zuivellobby werden aangevallen op het gebruik van het woord yoghurt: "Flip to Yog, skip the hurt!".  Lees hier mijn artikel daarover. 

    Tip (11-01-2021): Abbot Kinney's is deze week in de Bonus bij Albert Heijn! Ideaal om hun producten eens uit te proberen! 

    • Abbot Kinney's yogs naturel. Alles van Abbot Kinney's is trouwens biologisch en op basis van kokos i.p.v. soja, dus ideaal voor die mensen die niet goed tegen soja kunnen! Daardoor heeft deze naturel ook een lekkere lichte kokossmaak.
    • Abbot Kinney's Coco Greek Style - Gek op Griekse yoghurt? Probeer dan deze plantaardige versie eens!
    • Abbot Kinney's fruitsmaken, zoals mango en framboos.
    • Alpro ongezoet. Deze gebruik ik altijd in mijn standaard weekendontbijtje waar ik de hele werkweek naar uit kijk. Ik meng 'm altijd met een schepje vanille eiwitpoeder, zowel om 'm een zoete vanillesmaak te geven als om 'm dikker te maken, meer richting kwark. En dan is je ontbijtje meteen een heerlijke eiwitbom!  
    • Alpro vanille, heerlijk zoete vanillesmaak maar wel een stuk meer suiker. 
    • Alpro Go on: Op zoek naar iets dikkers dat meer lijkt op kwark? Probeer dan de eiwitrijke Go on lijn van Alpro.
    • Alpro fruitsmaken: voor de liefhebbers van zoetigheid. Framboos, kers, blauwe bes, perzik, mango, voor ieder wat wils!
    • Alpro dessert: in de smaken caramel, vanille en dark chocolate. Vooral die laatste vind ik geweldig. Tip: leg ‘m 3 uur voordat je ‘m wilt eten in de vriezer: gezond choco-ijsje van maar 125 kcal!

    Vegan ijs en desserts

    IJsliefhebber? Ook dan hoef je niks meer te missen. Gewoon bij de grote supermarkten te krijgen:  

    • Abbot Kinney's heeft ook heerlijk ijs, allemaal biologisch en op basis van kokos ipv soja. Perfect voor de mensen die niet zo goed tegen soja kunnen. Ze hebben zowel romig schepijs in de smaken natural (dus kokos), mango-passievrucht, cacao, aardbei en vanille) als verschillende choco frosticks (soort Magnums). O.a. bij Albert Heijn, Jumbo en veel bio-winkels te krijgen. 
    • Ben & Jerry’s: In de smaken Cookies on cookie dough, coconutterly caramel’d, peanut butter& cookies, chocolate fudge brownie en Chunky Monkey.
    • Alpro: Het schepijs van Alpro is ook heerlijk en iets minder ongezond dan Ben & Jerry’s. In de smaken Madagascan Vanilla, Almond Salted Caramel en Hazelnut & Chocolat.
    • Magnum heeft inmiddels twee vegan uitvoeringen: classic en magnum almond.
    • Cornetto is er vegan!
    • Danio Straciatella: Zelf vond ik ‘m te kokos-achtig, maar omdat ik van anderen hele positieve geluiden hoorde, deel ik ‘m toch.
    • Prof Grunschnabel: fantastisch vegan ijsmerk met schepijs in hele bijzondere smaken. Te koop bij Albert Heijn.
    • Gigi (Albert Heijn): Italiaans ijs op een stokje in drie frisse smaken.

    Smeersels en spreads waarvan je mij weg moet trekken

    Ik ben gek op kruidenboter, smeerkaas en andere spreads. Hoogtepunt van mijn BBQ. Gelukkig liggen er in alle grote supermarkten tegenwoordig superlekkere plantaardige alternatieven.

    • Violife roomkaas spread (Albert Heijn, Jumbo)
    • Oatly spreads in de smaken tomaat/bacilicum en komkommer/knoflook
    • Simply V kruidenspreads (Plus en Jumbo)
    • Nature & Moi kruidenspreads (Plus en Jumbo)
    • Tip: met knoflook, Italiaanse kruiden en plantaardige boter, bijvoorbeeld van Becel of Blue Band, maak je heel makkelijk je eigen kruidenboter!

    Slagroom

    Voor superlekker plantaardig slagroom hoef je niet meer ver te zoeken. Albert Heijn kwam met dit vegan alternatief voor slagroom op basis van soja! Ik heb ‘m al aan vele mensen gevoerd (ook veel aan mezelf) en ik heb niks dan positieve reacties gehoord!

    Plantaardige melk (om te drinken of in de (havermout) bowl)

    Plantaardige alternatieven voor melk heb je tegenwoordig in vele soorten: Soja, kokos, amandel, haver, rijst, hazelnoot, hennep, de keuze is reuze! Welke de beste is, hangt volledig af van je eigen voorkeur en waar je het voor gebruikt. Ik vind bijvoorbeeld kokosdrink (liefst van Alpro) het lekkerst door m’n havermout ontbijtje.   

    In de koffie

    Hoewel de barista havermelk van Oatly onwijs snel stijgt in populariteit (ook bij mij) en tegenwoordig bij vele koffietentjes te krijgen is, blijft de Alpro Barista Soya mijn favoriet. Het kan aan mijn melkschuimers liggen, maar in mijn ervaring schuimt deze toch het best en is ie het lekkerst! Alpro heeft trouwens ook een Barista haverversie. Meer fan van amandel? Probeer dan deze amandel barista

    Bakken en koken

    • Plantaardige kookroom is er tegenwoordig van verschillende merken. Alpro Cuisine of Alpro Cuisine light zijn mijn favorieten, maar elke grote supermarkten heeft tegenwoordig wel meerdere merken en huismerk.
    • Plantaardige (bak)boter: onder hun motto “Planten zijn de nieuwe koeien” is boter-gigant Becel hard op weg naar een plantaardige toekomst. Steeds meer producten zijn 100% plantaardig, waaronder bakboter, roomboter en boter voor op brood. Ook Blue Band heeft veel plantaardige bak-, room en smeerboters. Iedere supermarkt heeft daarnaast wel eigen merk margarine.
    • Creme Fraiche: Er zijn tegenwoordig meerdere goede plantaardige alternatieven voor creme fraiche, zoals de haver fraiche van Oatly of van Albert Heijn!

    Kaasfondue 

    Avondje kaasfonduen? Bestel de This-Is-Not-Cheese fondue van Willicroft, of de kaasfondue van Max & Bien!

    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog gespecialiseerd in dierenwelzijn en ethiek en een diehard vegan foodie die jou graag laat zien hoe makkelijk, leuk, divers en logisch een vegan lifestyle is.  

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.