Hart- en vaatziekten

Scroll direct naar

    Hart- en vaatziekte is wereldwijd de nummer 1 doodsoorzaak, maar staat met 25 procent van de sterftegevallen in Nederland op nummer 2, vlak achter kanker (31 procent).1 Hieraan overlijden in Nederland meer dan honderd mensen per dag, een kleine 40.000 per jaar. Vele grootschalige onderzoeken tonen aan dat het eten van dierlijke producten zorgt voor een drastische verhoging van je risico op hart- en vaatziekten.

    Dierlijke producten bevatten veel cholesterol, transvetten en verzadigde vetten die hart- en vaatziekten veroorzaken. Zo bevat varkensvlees wel vijf keer zo veel verzadigde vetten als bijvoorbeeld tofu. Plantaardige voeding, daarentegen, heeft juist een beschermende werking tegen hart- en vaatziekten. Hieronder volgt een overzicht van de meest overtuigende, grootschalige onderzoeken. 

    "There are two kinds of cardiologist: vegans and those who haven't read the data" - Dr Kim Williams, president of the American College of Cardiology

    Ischemische hartziekte

    Stipt op nummer 1 van hart- en vaatziekten staat ischemische hartziekte, een zuurstoftekort van de hartspier. Daaraan sterven wereldwijd zo’n 10 miljoen mensen per jaar. Het eten van vlees verhoogt het risico op ischemische hartziekte met maar liefst 32 procent.2 Dat blijkt uit een grootschalig Brits onderzoek waarin 44.500 mensen zo’n 12 jaar lang werden gevolgd. Vegetariërs (inclusief veganisten in deze studie) hadden dus een derde minder kans op deze dodelijke aandoening.

    Harvard-onderzoek

    Volgens een onderzoek gepubliceerd aan Harvard University, uitgevoerd onder meer dan 100.000 mensen die meerdere jaren werden gevolgd, verhoogt zeer regelmatige vleesconsumptie het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten met 18 procent voor mannen en zelfs met 21 procent voor vrouwen!3 Het sterfterisico door kanker was in deze studie trouwens 10 procent voor de mannen en 16 procent voor de vrouwen. Deze onderzoekers van Harvard concludeerden ook dat als mensen rood vlees (varken, koe, geit, etc) zouden vervangen door volkorengraan of andere plantaardige eiwitten, de kans op vroegtijdige sterfte met maar liefst 14 procent zou afnemen.

    Veganisten hebben de beste bloeddruk

    Een andere studie concludeerde zelfs dat veganisten tot wel 42 procent minder kans hebben om te overlijden aan hart- en vaatziekten en 75 procent minder kans hebben op een te hoge bloeddruk.4 Dat veganisten de laagste bloeddruk hebben van alle dieetgroepen werd trouwens ook gevonden door andere studies.5-6 Rood en bewerkt vlees zorgen trouwens ook voor een significant hoger risico op beroertes.7

    Plantaardig eten ter preventie én genezing

    Voedingsvezels zijn de beste beschermers tegen hart- en vaatziekten en die zitten dan weer enkel in plantaardige producten, niet in dierlijke. Zo is uit the nurses’ health study, een enorm gezondheidsonderzoek waarin honderdduizend vrouwen 35 jaar lang werden gevolgd, gebleken dat het eten van een kom havermout per dag even goed voor de levensverwachting is als vier uur per week hardlopen.8 Ook twee keer in de week een handjevol eten, had dezelfde correlatie met een langere levensverwachting. Sommige studies concluderen zelfs voorzichtig dat een plantaardig dieet niet alleen helpt in voorkomen van hart- en vaatziekten, maar ook helpt bij het genezen ervan en zelfs één van de meest effectieve ‘behandelingen’ is.9-10 Tot slot bieden kaliumrijke producten een beschermende werking tegen beroertes. Vooral plantaardige producten zoals aardappelen, witte bonen, tomatenpuree en dadels zijn rijk aan kalium.11

    Ook hartchirurg, clinicus en onderzoeker Dr. Caldwell B. Esselstyn kwam tot dezelfde conclusie. Hij zette 18 zware hartpatiënten op een vetarm plantaardig dieet. Na 11 jaar was er slechts één patiënt die wiens klachten waren teruggekeerd. En wat bleek: deze patiënt was toch van het plantaardige dieet afgeweken. De hart- en vaatziekten van de patiënten waren niet alleen gestopt, maar ook verdwenen. Röntgenfoto's van de bloedvaten lieten zien dat de dichtgeslibde bloedvaten weer schoon waren geworden.12-13

    Referenties:

    1. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/28/kanker-oorzaak-bij-31-procent-van-de-sterfgevallen
    2. Crowe, Francesca L., et al. "Risk of hospitalization or death from ischemic heart disease among British vegetarians and nonvegetarians: results from the EPIC-Oxford cohort study." The American journal of clinical nutrition (2013).
    3. Pan, An, et al. "Red meat consumption and mortality: results from 2 prospective cohort studies." Archives of internal medicine 172.7 (2012): 555-563.
    4. Le, Lap Tai, and Joan Sabaté. "Beyond meatless, the health effects of vegan diets: findings from the Adventist cohorts." Nutrients 6.6 (2014): 2131-2147.
    5. Pettersen, Betty J., et al. "Vegetarian diets and blood pressure among white subjects: results from the Adventist Health Study-2 (AHS-2)." Public health nutrition 15.10 (2012): 1909-1916.
    6. Yokoyama, Yoko, et al. "Vegetarian diets and blood pressure: a meta-analysis." JAMA internal medicine 174.4 (2014): 577-587.
    7. Chen, G. C., et al. "Red and processed meat consumption and risk of stroke: a meta-analysis of prospective cohort studies." European journal of clinical nutrition 67.1 (2013): 91.
    8. Baer, Heather J., et al. "Risk factors for mortality in the nurses’ health study: a competing risks analysis." American journal of epidemiology 173.3 (2010): 319-329.
    9. Esselstyn Jr, Caldwell B., and M. Golubic. "The nutritional reversal of cardiovascular disease–fact or fiction." J Exp Clin Cardiol (2014).
    10. Ornish, Dean, et al. "Can lifestyle changes reverse coronary heart disease?: The Lifestyle Heart Trial." The Lancet 336.8708 (1990): 129-133.
    11. D'Elia, Lanfranco, et al. "Potassium intake, stroke, and cardiovascular disease: a meta-analysis of prospective studies." Journal of the American College of Cardiology 57.10 (2011): 1210-1219.
    12. Esselstyn Jr, Caldwell B., et al. "A way to reverse CAD?." Journal of Family Practice 63.7 (2014): 356-364.
    13. Freeman, Andrew M., et al. "Trending cardiovascular nutrition controversies." Journal of the American College of Cardiology69.9 (2017): 1172-1187.
    Dennis

    Dennis

    Hi! Ik ben Dennis, bioloog gespecialiseerd in dierenwelzijn en ethiek en een diehard vegan foodie die jou graag laat zien hoe makkelijk, leuk, divers en logisch een vegan lifestyle is.  

    Lees meer

    Plantbased Dennis op Instagram

    Ik ben het meest actief op Instagram! Hier post ik bijna dagelijks wat ik eet, koop, doe, lees of denk. Volg me op @plantbased_dennis!

    Deze site maakt gebruik van 100% vegan cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op 'optimaal' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Wil je dit liever niet, klik dan op 'minimaal'.